11 Απριλίου 2013

Ραδιoφωνικός Δέκτης ΑΜ , χωρίς ρεύμα !


                                                  Radio Tuned Receiver without power supply. MW-SW-LW-FM.

5 σχόλια:

  1. ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ?
    ΤΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΗΧΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΥΣΧΗΤΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αδελφέ larry, ο δέκτης λαμβάνει το ραδιοφωνικό σήμα (ηλεκτρομαγνητικό), για να το λάβει πρέπει να συντονιστεί στην ίδια συχνότητα εκμπομπής, δηλαδή το πηνίο και ο πυκνωτής να είναι στη κατάλληλη διάταξη κυκλώματος LC. Η δίοδος (κρύσταλλος-εξού και crystal radio) κόβει το φέρων κύμα και αφήνει να περνά μόνο το ακουστικό . Η γείωση δημιουργεί διαφορά δυναμικού (ενέργεια) στο κύκλωμα και έτσι παίζει το ηχείο.

    Η διαμόρφωση Πλάτους (ΑΜ - Amplitude Modulation) είναι μία αναλογική διαμόρφωση σήματος. Στην διαμόρφωση AM μεταβάλλεται το πλάτος του υψίσυχνου φέροντος κύματος ανάλογα με το πλάτος του σήματος πληροφορίας (ακουστικού σήματος). Το διαμορφωμένο σήμα ΑΜ που προκύπτει έχει σταθερή συχνότητα και μεταβαλλόμενο πλάτος.

    Η ποιότητα του ήχου είναι πολύ καλή ! Οπως ένα ραδιόφωνο στα μεσαία. Με τον μετασχηματιστη στην έξοδο ακούς δυνατά και καθαρά :) Μπορείς να το ενισχύσεις με ενισχυτή, η ποιότητα ήχου είναι πολύ καθαρή. Ακόμα ποιό ωραίο είναι να κάνεις δέκτη στα FM. η κατασκευή είναι το ιδιο εύκολη με μόνο 4-5 σπείρες πηνίο και με διάμετρο 2-3 εκατοστά, και η κεραία πολύ μικρότερη.
    Στούς δύσκολους καιρούς! μόνο η μπάντα των Long Waves(LW) λειτουργεί.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλω να ζητήσω συγνώμη, ξέχασα να αναφέρω στο video ότι στην πάνω μεριά (εκεί και στο μήκος της διαδρομής που ακουμπά ο επιλογέας) του πηνίου με τις 90 σπείρες, ξύνουμε απαλά με ένα ψιλό σμυριδόπανο για φύγει η μόνωση, για να κάνει επαφή ο επιλογέας. Ξύστε κάθετα ώς προς τις σπείρες. Οσο μήκος έχει το πηνίο και πλάτος περίπου 0,5cm.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος5:11 μ.μ.

    Μην τσιγκουνευεστε στο συρμα ρε παιδια...

    Για βαλτε πολυ μεγαλυτερης διαμετρου πηνιο....
    Σας περιμενουνε ευχαριστες εκπληξεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο αγαπητός φίλος έχει δίκιο ! Παράλληλα αυξήστε και τη χωρητικότητα του "πυκνωτή" !!! Για διαφορετικές χρήσεις αυτού του δέκτη , δείτε τα σχόλια στη ενότητα για τη λάμπα CFL.
    http://hellas-free-energy.blogspot.com/2012/09/cfl-11w-2.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή